Vírusirtók

Dr. Regős Judit szociológus és Dr. Szinku Ilona infektológus azért hívták életre ezt a blogot, hogy vitát indítsanak arról, eléggé védett-e a mai ember a kor betegségei ellen

VÉDD MEG A MAMÁT!

A pályázat részleteit itt találod!

Milyen új oltásokra lenne igény a társadalomban?

2009.09.04. 10:42 | Víursirtók | 1 komment

Címkék: infektológia dr. szinku ilona

Korábbi cikkeimben utaltam arra, hogy az ajánlott, választható védőoltások bevezetésekor, a szülők, és a szakma részéről egyaránt tapasztaltam pozitív, de sajnos negatív reakciókat is.
Meggyőződésem, hogy az oltások elfogadtatásában a házi gyermekorvosoknak és a védőnőknek óriási szerepe van, hiszen a szülők tőlük érdeklődnek, az ő véleményüket tartják elsősorban mérvadónak. Elengedhetetlen tehát a korrekt felvilágosító tevékenység. 
 
Az önkormányzatok segítségével felajánlott ingyenes, vagy kedvezményes áron elérhető méhnyakrákmegelőző (HPV elleni) védőoltások iránti alacsony érdeklődés is azt mutatja, hogy először a szülők bizalmát kell elnyernünk. Gyermekem osztálytársainak szüleivel történő beszélgetéseim során tapasztaltam, hogy számos félreértés, nem kellő tájékozottság vezetett oda, hogy visszautasították gyermekük beoltását.
 
Ezzel szemben rendkívül pozitív volt a fogadtatása a pneumococcus elleni ( tüdő- és agyhártyagyulladást megelőző) vakcina 2008 októberében bevezetett ingyenessé tételének. Fél év alatt a beoltható kisdedek és csecsemők 85 %- a oltásban részesült.
Meggyőződésem, hogy a járványos agyhártyagyulladást kivédő ( meningococcus ) elleni oltóanyagot is a családok a messze a várakozáson felül kihasználnák.
Hasonló népszerűségre tehetnének szert, köszönhetően a szájon át történő beadhatóságra a csecsemők Rotavírus okozta hasmenését kivédő oltóanyagok.
 
A bárányhimlő elleni oltás is a gazdasági válság alatt a családok számára megterhelővé vált. Ingyenessé tételével népszerűsége túlnőhetné a korábbi években tapasztalt magas oltási arányt is. Somogy megyében ismerek olyan körzeteket, ahol a háziorvos áldozatos és következetes munkájának köszönhetően 60-70%-os átoltottságot sikerült elérnie.
 
Az egészségügyi dolgozók prevenciós tevékenységén túl a médiának is fontos szerepe van a felvilágosításban-népszerűsítésben. Ugyanakkor a felelősség is nagy, hiszen tömegeket ér el rövid idő alatt, és akár pánikot is kelthet a lakosság körében.
Környezetemben nemrég sokan a madárinfluenza elleni oltást várták, ma pedig bíznak a H1N1 elleni oltóanyag gyors bevezetésében.
 
A vakcinák egyre bővülő választéka, az internet használat, az információs forradalom napjaink háziorvosait kommunikációs nehézségek elé állítja. A szakmai ismereteken túl személyes meggyőződésre, emberismeretre, tapintatra is szükség van ahhoz, hogy a szülőket megalapozott döntési helyzetbe hozhassák, és magas átoltottságot érhessenek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirtok.blog.hu/api/trackback/id/tr51359523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása